Çin’de gözler Erdoğan'ın ziyaretinde


Dünya ekonomisinin ardından siyasetinde de daha büyük bir rol oynamak isteyen Çin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın beklenen ziyaretini kritik önemde görüyor.

3 Ekim 2011 - Hurriyet.com.tr

Çin, Başbakan Wen Jiabao'nun Ankara ziyaretinin ardından Erdoğan'ı davet etmiş ve Başbakan da bu daveti kabul etmişti.

Ancak yoğun gündem nedeniyle bu ziyaretin tarihi yeni netleşmeye başladı.

İlk olarak ziyaretin Eylül ayında yapılması öngörülüyordu. Erdoğan'ın "Arap Baharı" turu nedeniyle ertelendi.

Şu anda görülen, ziyaretin Ekim sonu ya da Kasım başında gerçekleşeceği yönünde.

Çin tarafı bu ziyarete büyük önem veriyor.

ÇİNLİLERİN AJANDASI DOLU

Zira, Çinliler bir yandan Türkiye ile ikili ilişkileri daha geliştirmek, diğer yandan uzak kaldıkları Ortadoğu'daki sürece yine Türkiye üzerinden yakınlaşmak niyetinde.

Erdoğan'ın ziyaretinde masadaki en önemli konulardan biri ekonomi olacak.

Çin, Türkiye ile arasındaki 15 milyar dolar civarındaki ticaret hacmini artırmak istiyor.

Bunun da ötesinde Türkiye'de uzun dönemli yatırım yapma ve büyük projelere de girmeyi düşünüyor.

Çinliler özellikle üçüncü köprü ve yüksek hızlı tren gibi projelerle ilgileniyor.

EN BÜYÜK ENGEL “MADE IN CHINA” ALGISI

Ancak tüm bunları yapmak isteyen Çinli yetkililer önlerindeki en büyük engelin Türkiye'deki "Made in China" ibaresinin olumsuz ve kalitesiz algılanıyor olması.

Dahası büyük altyapı projeleri söz konusu olduğunda Wenzhou-Hangzhou arasında inşa edilen ve Çin'in büyük bir gururla lansmanını yaptığı yüksek hızlı trende meydana gelen kaza da Çin'in Türkiye'de işini zorlaştıran bir diğer unsur.

Bu algının farkında olan Çin de önümüzdeki dönemde Türkiye'de bir imaj tazeleme atağına geçmeyi planlıyor.

ÇİN ORTADOĞU’YU TÜRKİYE’DEN DİNLEYECEK

Erdoğan ziyaretinde ön plana çıkan bir diğer konu da politika.

Çin, BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyelerinden. Dışa açılmaya başladığı 20 yılın ardından artık ekonomisindeki gelişime de paralel olarak dünya meselelerinde daha fazla söz sahibi olmak istiyor.

Bu nedenle de Türkiye'yi özellikle Ortadoğu söz konusu olduğunda kilit ülke olarak görüyorlar.

ASKERİ İŞBİRLİĞİ

Ziyaret sırasında Çinlilerin gündeminde olan üçüncü en önemli konu da askeri işbirliği.

Çinliler, özellikle IDEF Fuarı'nda tanıtılacak olan bazı füzelerin Türkiye'nin ilgisini çekebileceği görüşünde.

Ancak Çin ile Türkiye arasında olası bir askeri işbirliğinin önündeki en önemli engel NATO.

Zira kapalı kapılar ardından Çinli yetkililer, Türkiye ile ne zaman askeri anlamda bir yakınlaşma içine girilse NATO'nun Ankara'ya rahatsızlığını ilettiğini belirtiyor.

Çinliler ne kadar iyi niyetli olurlarsa olsunlar, Uygur Türklerinin durumu ilişkilerin gelişmesinin önündeki en ciddi engellerden biri olarak gösteriliyor.

ÇİN TÜRKİYE’Yİ YANINDA İSTİYOR

Türk tarafının ziyaret sırasında bu konuyu da gündeme getirmesi bekleniyor. Çinliler hazırlıklarını bu yönde yapıyor.

Çin, önümüzdeki dönemde küresel güç oyununda kartlar tekrar dağıtılırken Erdoğan'ın en önemli ziyaretlerinden biri olmaya aday.

Çin'in gerçekleştirmesi beklenen atılımın inşa sürecinde Türkiye'yi yanında istediği çok açık.

 

 


Başbakan Erdoğan'ın Çin ziyareti çığır açacak

Türkiye'deki genel seçimler sebebiyle karşılıklı temaslar açısından bir durgunluk dönemi yaşayan Türk- Çin ilişkilerinde ticari ve ekonomik alanlarda hareketlilik yaşanmaya başlandı.

Eylül başında Urumçi'de düzenlenen ve Çin yönetiminin Batı'ya açılım ve Uygur bölgesi politikasında çok önem verdiği Asya Avrupa Expo'suna Türkiye milli katılım gerçekleştirdi. Daha sonra, Şanghay'da düzenlenen Deri Ürünleri Fuarı ile Ev Tekstili Fuarı'na Türk firmalarınca güçlü milli katılım yapıldı. Son olarak, Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Yakıcı başkanlığındaki bir heyet, 14-16 Ekim günlerinde Shenzhen ve Guangzhou şehirlerini ziyaret ederek, firmalarla görüşmeler yaptı ve Guangzhou Belediye Başkan vekili Chen Mingde ve Çin Ticaret Bakan Yardımcısı Zhong Shan ile resmi temaslar gerçekleştirdi. Ayrıca, Guzangzhou şehrinde düzenlenen ve Türkiye'nin milli katılımın sağladığı Kanton Fuarı olarak bilinen 110. Çin İthalat ve İhraç Malları Fuarı'nın açılışına katıldı.

Özellikle son iki aylık dönemde artan ticari ve ekonomik temasların, diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 40 yılına denk gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yıl sonuna doğru planlanan resmi Çin ziyareti ile yeni ve kapsamlı boyutlar kazanması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 2009 yılı Haziran ayrında yaptığı Çin ziyaretinde gündeme gelen pek çok işbirliği projesinin Erdoğan'ın ziyaretinde sonuçlandırılması ve Türk-Çin ilişkilerinde yeni bir çığır açılması bekleniyor.

Çin, Almanya ve Rusya'dan sonra Türkiye'nin en önemli ticaret ortaklarından biri haline geldi. Türkiye ile Çin arasında 2011 yılı sonunda 24 milyar doları aşan bir ticaret hacmine (22 milyar dolar Çin'den ithalat, 2.6 milyar dolar Çin'e ihracat) ulaşılması beklenirken, bu ticarette Çin'den yapılan ithalatın ağırlığı devam ediyor. Türk ekonomisi açısından hali hazırda en önemli sorun olan dış ticaret merkezli cari işlemler açığında Çin'den yapılan ithalat ve sonrasında oluşan dış ticaret açığı, iki ülke arasında yapılan her türlü temasın ana gündem maddesini oluşturuyor. Bu kapsamda ayrıca, yatırımlar ve ekonomik işbirliği çalışmaları gibi dış ticaret açığını telafi edecek mekanizmaların da "istenilen şekilde işlerlik kazanmamış''olması da, ikili ilişkileri gölgeleyen bir diğer sorun olarak ortaya çıkıyor.

İki ülke arasında sağlıklı ve sürdürülebilir ilişki kurulması sürecinde en önemli bir şartı oluşturan bu husus, Erdoğan'ın ziyaretinin de temel ve ana gündem maddesi olacak.

Son dönemde artan temaslar kapsamında İstif Makinaları Distrübütörleri ve İmalatçıları Derneği (İSDER) Başkanı Rızanur Meral ile Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) ve İSDER Genel Sekreteri Faruk Aksoy ve beraberindeki heyet Pekin'de düzenlenen Çin'in en büyük iş makinaları fuarı BİCES 2011'e katıldı ve burada yoğun ikili temaslarda bulundu.

Ayrıca fuar kapsamında düzenlenen "Yükselen pazarlar ve ülkeler- Türkiye, Vietnam ve Hindistan'' temalı konferansta, İSDER Başkanı Meral ve Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkan Yardımcısı Arda Ermut tarafından makine sektörü ve Türkiye'deki yatırım imkânları hakkında büyük ilgi gören sunumlar yapıldı. Ermut ayrıca Pekin'deki Dünya Ticaret Oteli'nde düzenlenen ve iş makinaları sektörünün en büyük 50 firmasının CEO'sunun katıldığı T50 Dünya İş Makinaları Zirvesi'nde Türkiye'de yatırım fırsatları konusunda beğeni alan tanıtım yaptı.

28.10.2011 Haberaktuel.com